Sabtu, 8 Ogos 2009

Arak – Keputusan Kartun Khalid Ibrahim

Keputusan yang diumumkan oleh Tan Seri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor tentang isu penjualan arak dikhalayak ramai oleh peniaga-peniaga awam amatlah mengejutkan banyak pihak. Nampaknya MB Selangor ini lebih memikirkan business daripada kebajikan masyarakat dan sensitiviti umat Islam.

Apakah dalam melaksanakan sesuatu enakmen perlaksanaannya diserahkan kepada peniaga? Bukankah golongan peniaga itu mahu mencari keuntungan maksimum?

Kita lihat dalam menguatkuasakan enakmen judi sahaja sebagai contoh, tidak ada penjual nombor ekor yang menolak untuk menjual nombor jikalau mereka yang membeli itu terdiri daripada orang Islam. Begitu juga dalam memberi makan kepada orang Islam yang tidak berpuasa oleh restoren-restoren, penguatkuasaan perlu dilakukan. Apakah penguatkuasaan diberikan kepada peniaga? Ini lah dia keputusan kartun yang diumumkan oleh MB Selangor.

Ronie Liu daripada DAP telah mempersendakan umat Islam agar arak yang dirampas itu diserahkan balik kepada peniaga terbabit. Kemudian Khalid Ibarahim sebagai MB Selangor pula mempersendakan sensitiviti umat Islam yang memberi kebebasan kepada peniaga arak untuk mereka sendiri menjalankan perlaksanaan enakmen yang sedia ada.

PAS Selangor dan umat Islam harus memandang keputusan ini sebagai serious, yang membayangkan dasar kerajaan Pusat masa depan jika Pakatan Rakyat memerintah Malaysia. Keikhlasan PAS sering dipertikai dan diperlecehkan oleh DAP. PAS telah banyak bersabar dalam isu-isu penting dan merupakan dasar parti yang diperjuangkan. Dato’ Dr. Hassan Ali selaku Pesuruhjaya PAS Selangor harus menimbangkan dengan seriuos kerjasama dalam Pakatan Selangor sepertimana DAP telah lakukan di Kedah.

SUMBER

Jalan yang terbaik PAS keluar sahaja daripada Pakatan Rakyat.

Apa guna duduk bersama kalau prinsip perjuangan PAS tidak dapat dilaksanakan dengan baik.Biarlah terkontang kanting seorang diri kerana janji Allah itu pasti benar kebenaran Islam akan melonjak dengan sendirinya asalkan prinsip perjuangan hebat dijunjung.


0 Cetusan minda:

  ©Template by Dicas Blogger.